Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη στο σχολείο της κ. Ντελήογλου Σαμπριέ (δισέγγονης του Καρά Μπέη)

Επίσκεψη στο σχολείο της κυρίας Ντελήογλου Σαμπριέ ( δισέγγονης του Καρά Μπέη)
Τον περασμένο Νοέμβρη, ένα βροχερό απόγευμα, ένας κύριος και μια κυρία κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους και κάθισαν σε ένα καφενείο του χωριού για να πιούν ένα καφέ. Συζητώντας με τον ιδιοκτήτη και τους θαμώνες ρώτησαν αν γνωρίζουν που βρίσκονταν το τσιφλίκι του Καρά Μπέη. Σύντομα αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για απογόνους του Καρά μπέη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου τσιφλικιού, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες το 1914 και το 1922 από την Ανατολική Θράκη. Είχαν έρθει εδώ ακολουθώντας τα βήματα των δικών τους παππούδων, ψάχνοντας για τις ρίζες τους και τη δική τους οικογενειακή ιστορία. Για καλή μας τύχη, ο ιδιοκτήτης του καφενείου και  πρόεδρος του χωριού,  γνωρίζει για την έρευνα που διεξάγει το σχολείο κι έτσι την επομένη το πρωί η σημαντική αυτή πληροφορία έφτασε στο σχολείο.
Έτσι ξεκίνησε μια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κυρία Ντελήογλου Σαμπριέ, αυτό είναι το όνομα της κυρίας, δισέγγονης του Καρά Μπέη. Αφού της κάναμε γνωστό πως τα τελευταία χρόνια διεξάγουμε έρευνα για την ιστορία του χωριού, ζητήσαμε να μας βοηθήσει και να φωτίσει από τη δική της πλευρά την περίοδο στις αρχές του 20ου αιώνα με τυχόν πληροφορίες και στοιχεία που διαθέτει. Φανταστείτε την χαρά μα ς και την έκπληξη που νιώσαμε όταν μας ανακοίνωσε πως και η ίδια ερευνά αυτή την περίοδο, φυσικά από τη δική της οπτική γωνία.

Μετά από πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων έφτασε η στιγμή που την υποδεχτήκαμε στο σχολείο.
Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 με τον σύζυγό της και συγγενείς της επισκέφθηκαν το χωριό. Την υποδεχτήκαμε εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάτοικοι   με μεγάλο ενθουσιασμό. Ανταλλάξαμε πληροφορίες και υλικό και επιβεβαιώσαμε την κοινή μας θέληση για συνεργασία. Στη συνέχεια προσφέραμε γεύμα για να τιμήσουμε τους καλεσμένους μας.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση μας έδωσε σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία θα δημοσιοποιήσουμε όταν αναρτήσουμε την συνέντευξη της κυρίας Ντελήογλου Σαμπριέ στο ιστολόγιο του σχολείου. 

                                      thanasis smalis's Slidely by Slidely Slideshow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου