Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Comenius - Τελευταία μέρα στην Πόλη

  
 Δυστυχώς οι μέρες περάσανε τόσο γρήγορα που δεν το καταλάβαμε. Θα θέλαμε να παρατείνουμε την παραμονή μας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δε γινόταν. 
    Το πρωί της Παρασκευής ( 24 Μαΐου 2013) ελεύθεροι από τις υποχρεώσεις του προγράμματος, επισκεφθήκαμε το Ζωγράφειο Σχολείο, ένα από τα πέντε ελληνικά σχολεία που υπάρχουν στην Πόλη.
Το Ζωγράφειο Λύκειο ιδρύθηκε το 1893. Εκείνη την εποχή υπήρχε έντονη ανάγκη δημιουργίας ελληνικών σχολείων, αφού ο ελληνικός πληθυσμός της Πόλης είχε φτάσει στην ακμή του. Το σχολείο σήμερα αριθμεί περίπου 50 μαθητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι είτε ελληνικής καταγωγής είτε Έλληνες υπήκοοι.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου. Όλα αυτά για την ιστορία του σχολείου μας τα είπε  ο κύριος Γιάννης Δερμιτζόγλου, διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου, ο οποίος μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη και μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου.
    Επόμενος σταθμός η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, στην κορυφή του πέμπτου λόφου της Πόλης και πολύ κοντά στο Πατριαρχείο.  Από το 1454 λειτουργεί σχεδόν αδιαλείπτως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση στους Έλληνες, και όχι μόνο, μαθητές της. Μεταξύ των αποφοίτων της περιλαμβάνονται οι γόνοι των διαπρεπών Φαναριώτικων οικογενειών, πλήθος Πατριαρχών και Ορθοδόξων Ιεραρχών, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Υψηλής Πύλης (ακόμη και Τούρκοι) μέχρι και πολιτικοί του Νέου Ελληνικού κράτους. Σήμερα λειτουργεί ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

     Στα 500 χρόνια λειτουργίας του άλλαξε αρκετές φορές έδρα.  Επί πατριαρχίας Ιωακείμ Γ'  αποφασίστηκε η ανέγερση μεγαλοπρεπούς κτιρίου, κοντά στην έδρα του Πατριαρχείου, που θα φιλοξενούσε τη Σχολή. Υπό τη διεύθυνση του Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημάδη οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε μια διετία (1881-1883).  Το κτηριακό συγκρότημα αποτελεί σήμα κατατεθέν του Κερατίου κόλπου, σύμβολο της χρυσής περιόδου του Ελληνισμού της Πόλης. Αποκαλείται δε συχνά από τους ντόπιους Κόκκινο Κάστρο ή Κόκκινο Σχολείο λόγω του χαρακτηριστικού σχεδίου και χρώματός του.

Στη Μεγάλη του Γένους σχολή μας υποδέχθηκε ο συνάδελφος εκπαιδευτικός και φιλόλογος Γιάννης Γιγουρτζής.  Μας μίλησε για την ιστορία της σχολής  και γενικότερα του ελληνισμού της Πόλης από την Άλωση ως και σήμερα. Ήταν το καλύτερο μάθημα ιστορία που έχουμε παρακολουθήσει. Τον ευχαριστούμε πολύ!
    Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Μουχλιώτισσας (των Μογγόλων ), τον οποίον και επισκεφθήκαμε.  Το ναό τον ίδρυσε η Μαρία Παλαιολογίνα, θυγατέρα  του Μιχαήλ Παλαιολόγου στα τέλη του 13ου αιώνα. Ίσως είναι ο μοναδικός ναός με τρούλο που δεν μετατράπηκε σε τζαμί και λειτουργεί συνεχώς ως σήμερα. Κάναμε το σταυρό μας, ανάψαμε ένα κερί και πήγαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Το  Οικουμενικό Πατριαρχείο απετέλεσε, κατά τη διάρκεια της μακράς του ζωής, το Κέντρο, αλλά και το θεματοφύλακα, της θρησκευτικής και εθνικής ζωής  των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ορθοδόξων λαών της περιοχής  μέχρι τις μέρες μας. Με  συγκίνηση προσκυνήσαμε  στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής.
Χωρίς καμία αμφιβολία η τελευταία ημέρα ήταν και η καλύτερη! Θα μας μείνει αξέχαστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου