Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Περπατώντας στο Καράμπεη...Ακολουθώντας τα βήματα των παππούδων μας.

    Η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου στην τοποθεσία του Παλιού Χωριού της Νέας Καρυάς (γνωστό ως Καράμπεη) αποτέλεσε μία πολύ καλή αφορμή για τους μαθητές της Ε΄ τάξης να μεταφέρουν και να επεκτείνουν στο πεδίο όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που έχουν συλλέξει από την ως τώρα έρευνά τους.
    Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης, με οδηγούς τον κ. Αδαλάκη Ελευθέριο και τον κ. Πουλουκτσή Στέλιο, περιπλανήθηκαν στους μαχαλάδες των Καρυωτών και των Καραμπιωτών και περπάτησαν στην παλιά κοίτη του ποταμού Νέστου. Επισκέφτηκαν το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο χτίστηκε μετέπειτα στη θέση της εκκλησίας του Παλιού Χωριού, και εξερευνώντας το προαύλιο χώρο του, βρήκαν τα τμήματα της παλιάς εκκλησίας, τα σκαλιά και το μωσαϊκό του πλατύσκαλου, που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.  Οριοθέτησαν νοερά την πλατεία του Παλιού Χωριού και, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που είχαν από συνεντεύξεις, παλιές φωτογραφίες και χάρτες, βρήκαν τη θέση της κοινότητας, τη θέση του πέτρινου σπιτιού του Καρά Μπέη (εξαιτίας του οποίου ονομάστηκε έτσι η περιοχή), όπου και στεγάστηκε για λίγα χρόνια το πρώτο σχολείο του χωριού, μέχρι να χτιστεί το κανονικό σχολικό κτίριο, όπως και την ακριβή θέση της θρυλικής μουριάς, η οποία φιλοξενούσε στη σκιά της τις καθημερινές συγκεντρώσεις των κατοίκων του χωριού. Εντόπισαν την τοποθεσία όχι μόνο των χριστιανικών νεκροταφείων αλλά και των τούρκικων (που προϋπήρχαν της εγκατάστασης του ελληνικού πληθυσμού), όπως και την τοποθεσία του σχολείου, από το οποίο σώζονται μόνο κάτι χαλάσματα. Τέλος άφησαν το βλέμμα τους να περιπλανηθεί στον ορίζοντα ως τα όρια του τότε οικισμού, κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις  ανάμεσα στο παλιό και νέο χωριό, ώστε να βρουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσά τους, όσον αφορά την έκταση, τη ρυμοτομία και τη μορφολογία τους. Ευχαριστούμε θερμά τους δύο "οδηγούς" μας, τον μπαρμπα-Λευτέρη και τον κύριο Στέλιο για τη συνολική προσφορά τους στην ερευνά μας, που περιλαμβάνει τόσο το μεγάλο πλήθος του πολύτιμου υλικού που μας έχουν διαθέσει όσο και το σημαντικό μέρος του προσωπικού τους χρόνου που έχουν αφιερώσει στην προσπάθεια μας αυτή.
    Ήταν μία πολύτιμη εμπειρία για όλους μας, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να ακολουθήσουμε τα βήματα των παππούδων μας και να δούμε από μία άλλη οπτική γωνία έναν τόπο που τόσο συχνά επισκεπτόμαστε μεν, αλλά αγνοώντας δε την ιστορία που αυτός έχει.

       
Nea Karya (Old Village) Slideshow: 5th’s trip to Néa Karyá (Old Village) (near Φίλιπποι) was created with TripAdvisor TripWow!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου