Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Οδηγών - Βιωματικό παιχνίδι "Περάσματα" της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.



Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 επισκέφτηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.). Η εν λόγω συνεργασία ήταν μία πρωτοβουλία της δασκάλας της Ε΄ τάξης, κας Κυριακίδου Ελένης. Η συνεργασία έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Στον δρόμο του ξεριζωμού» και της συμμετοχής του σχολείου μας στο Πανελλήνιο Δίκτυο του Νοιάζομαι και Δρω. Το θέμα της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση του βιωματικού παιχνιδιού «Περάσματα» της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. (Δράση A9 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος). Πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων που βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης, επιτρέποντας  στους συμμετέχοντες να βιώσουν πιο αποτελεσματικά μια μακρινή κατάσταση μέσα από τη διαδικασία της δραματοποίησης και αναπαράστασης της πραγματικότητας. Το παιχνίδι «Περάσματα» καλεί τους συμμετέχοντες να:

  • βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εγκαταλείποντας την πατρίδα τους για ένα αβέβαιο μέλλον.
  • συνειδητοποιήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού αλλά και την αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν τους πρόσφυγες σε άλλη χώρα.
  • να υιοθετήσουν μια στάση αποδοχής των προσφύγων και να σκεφθούν πιθανές λύσεις στα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την ένταξή τους στη χώρα ασύλου.
  • κινητοποιηθούν ώστε να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο (φίλοι, οικογένεια, τοπική κοινότητα) υπέρ των προσφύγων.

Εκείνη την ημέρα η φύση ήταν με το μέρος μας. Η έντονη συννεφιά και τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό, σε συνδυασμό με την υγρασία και την ψύχρα, πρόσδιδαν ένα μελαγχολικό συναίσθημα, κάτι που ταίριαζε με το συγκεκριμένο βιωματικό παιχνίδι ρόλων. Χωριστήκαμε σε ομάδες των πέντε ατόμων για να σχηματίσουμε τις οικογένειες των προσφύγων. Ο κάθε ένας μας είχε και έναν ρόλο μέσα στην οικογένεια. Ξαφνικά ξεσπά ο πόλεμος και καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αν θα παραμείνουμε στην χώρα μας ή αν θα την εγκαταλείψουμε. Όλοι, άλλοι τραυματισμένοι άλλοι υγιείς, αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε κάποιον άγνωστο που μας τάζει πως θα μας οδηγήσει στη «Γη της Επαγγελίας» και η περιπέτειά μας στον άγνωστο δρόμο του ξεριζωμού ξεκινά… Η ατελείωτη διαδρομή, η εκμετάλλευση, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι βάρκες, τα σύνορα, η άγνωστη γλώσσα της χώρας υποδοχής... Δυσκολίες και εμπόδια που φαντάζουν απροσπέλαστα. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Τα παιδιά ένιωσαν και εξομολογήθηκαν συναισθήματα που ούτε καν τα φανταζότανε και παραδέχτηκαν ότι όλα αυτά που έζησαν στην πραγματικότητα είναι εκατό φορές πιο έντονα και τραγικά. Οι μικροί μας μαθητές ευχαριστούν τις Οδηγούς του Σ.Ε.Ο. που μας τίμησαν με την παρουσία τους, που μας έκαναν συναισθηματικά πιο πλούσιους και που μας βοήθησαν δούμε το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τα μάτια των ίδιων των προσφύγων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου