Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Κινητικότητα στην Ολλανδία - 2η μέρα στο σχολείο - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Η δεύτερη μέρα στο Elde College ξεκίνησε με την προβολή ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ. Παρακολουθήσαμε την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας Εβραίων που το 1933 διέμεναν στο Αμβούργο. Με την άνοδο στην εξουσία  των Ναζί η κατάσταση μεταβάλλεται  δραματικά και αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτή την περιοχή της Ολλανδίας. Μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ολλανδία βρίσκεται κάτω από γερμανική κατοχή και οι Εβραίοι βρίσκονται υπό άγριο διωγμό. To 1942 κοντά στο Schijndel χτίζεται ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Kamp Vught, από τα πιο απάνθρωπα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία των Εβραίων. Κάποια μέλη της οικογένειας εξοντώνονται στο  Kamp Vught και άλλα εκδιώκονται σε στρατόπεδα, κυρίως στην Πολωνία. Τα παιδιά στη συνέχεια εργάστηκαν σε μεικτές διακρατικές ομάδες και αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Παρουσίασαν στην ολομέλεια τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με επιτυχία. Την Πέμπτη θα επισκεφθούμε όλοι μαζί τον συγκεκριμένο χώρο.
Η επόμενη δραστηριότητα ήταν οι μαθητές να περιπλανηθούν και να ανακαλύψουν αξιοθέατα της πόλης με τη βοήθεια ενός χάρτη και την καθοδήγηση των ντόπιων μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί παράλληλα συμμετείχαν σε σύσκεψη για την αποτίμηση των δράσεων και τον προγραμματισμό της επόμενης κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στην Ελλάδα.
Το απόγευμα η διευθύντρια μαζί με τη συντονίστρια του προγράμματος του ολλανδικού σχολείου και τον δάσκαλο Ιστορίας ξενάγησαν τους εκπαιδευτικούς στο γειτονικό Ντεν Μπος, μια πολύ όμορφη πόλη, την οποία σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε αύριο το απόγευμα μαζί με τους μαθητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου