Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

"Οικολογικά Σχολεία" - Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

                                       


Το σχολείο μας κάνει πράξη την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για ακόμη μια χρονιά, προσπαθώντας να εμφυσήσει και να καλλιεργήσει τις αξίες της ανακύκλωσης και της ενεργούς συμμετοχής στους μικρούς μας μαθητές – αυριανούς ενεργούς πολίτες της κοινωνίας μας. Έτσι από φέτος συμμετέχουμε  στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - «Οικολογικά Σχολεία». Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στόχος του προγράμματος είναι  η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Οι δράσεις προσανατολίζονται σε δύο κατευθύνσεις: 
α) τη διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς). Αρχικά στοχεύουμε στην μύηση των μαθητών στην ορθολογική διαχείριση των απορριμάτων. Για τον σκοπό αυτό :  
  • Δημιουργήσαμε γωνιά ανακύκλωσης και συλλέγουμε μπαταρίες, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο.
  • Δημιουργούμε ποικίλες κατασκευές (παιχνίδια, διακοσμητικά είδη κτλ.), ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα. 
β) την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης στον περιβάλλοντα σχολικό χώρο (αυλή) και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό.
 Όλες οι εργασίες και οι δράσεις του σχολείου αναρτώνται στη σελίδα: http://www.ecoschools.gr/school-news
Ας μην ξεχνάμε πως η Γη δεν μας ανήκει ούτε την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, αλλά τη δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου