Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκά & Εθνικά Προγράμματα 2014 - 2015


Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2014-2015 το σχολείο μας υλοποιεί 3 ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία εμπλέκονται όλοι οι εκπαιδευτικοί. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν ευρωπαϊκά και ελληνικά σχολεία και τον συντονισμό των δράσεων τον έχει το δικό μας σχολείο, αφού πια έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους προγράμματα.

eTwinning πρόγραμμα: «Οι Μικροί Χρονοταξιδιώτες της Ιστορίας στη Χώρα των Μύθων»

Το ταξίδι για τους «Μικρούς Χρονοταξιδιώτες» (Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη) του σχολείου μας συνεχίζεται για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του eTwinning προγράμματος «Οι Μικροί Χρονοταξιδιώτες της Ιστορίας» που σχεδιάζει και εκπονεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το σχολείο της Ισπανίας. Αυτή τη φορά συνοδοιπόροι μας είναι άλλα τρία ελληνικά σχολεία (Δ.Σ. Γραβούνας – Γέροντα – Ζαρκαδιάς – Πέρνης, Δ.Σ. Χρυσοχωρίου, Δ.Σ. Φιλίππων), δύο σχολεία από την Πολωνία και ένα σχολείο από τη Ρουμανία.  Οι μικροί συνταξιδιώτες θα εργαστούν σε διακρατικές ομάδες, θα περιηγηθούν ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς μύθους, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, θα αναπτύξουν τις γνώσεις τους στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, θα χρησιμοποιήσουν τα Αγγλικά σε αυθεντικό πλαίσιο επικοινωνίας, θα μάθουν πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφία της Ευρώπης… και πάνω από όλα θα μάθουν παίζοντας!!! Το ταξίδι στη γνώση ξεκινά….


Εθνικό πρόγραμμα eTwinnng: «Σχολικές Ενθυμήσεις»

Το σχολείο μας το 2015, όπως και πολλά άλλα σχολεία της περιοχής, συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Έτσι η φετινή ενασχόληση μαθητών και εκπαιδευτικών με την ιστορία του είναι αυτονόητη, αν όχι επιτακτική. Αλλά επειδή η φιλοσοφία του σχολείου μας, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, στηρίζει τη συνεργασία τόσο σε ενδοσχολικό όσο και σε διασχολικό επίπεδο, οργανώνουμε ένα εθνικό πρόγραμμα κατά το οποίο θα συνεργαστούμε με σχολεία της περιοχής που κινούνται στο ίδιο πνεύμα της ομαδικότητας (Δ.Σ. Γραβούνας – Γέροντα – Ζρκαδιάς – Πέρνης, 4ο Δ.Σ. Χρυσούπολης) και θα αποτυπώσουμε όλοι μαζί την κοινή μας ιστορία. 
Το πρόγραμμα στοχεύει:
  • Στην καλλιέργεια του ιστορικού εγγραμματισμού των μαθητών, οι οποίοι θα διερευνήσουν και θα καταγράψουν την ιστορία του σχολείου τους, ως μικροί ιστορικοί – δημοσιογράφοι.
  • Στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, της ενσυναίσθησης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών με την εφαρμογή εκπαιδευτικών τεχνικών καλλιέργειας δημιουργικής σκέψης (Γραπτή ιδεοθύελλα - Brainwriting, Τα 6 καπέλα της σκέψης De Bono - Six thinking hats, παιχνίδι ρόλων κλπ.)
  • Στην αναβίωση «στιγμών» από τη σχολική ζωή του παρελθόντος.
eTwinning πρόγραμμα: «Το σχολείο των ονείρων μου»

Με αφορμή το σχολικό διαγωνισμό που διεξάγει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Κρήτης με θέμα «Το σχολείο των ονείρων μου» και καλεί τα ενδιαφερόμενα σχολεία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να συνδημιουργήσουν, το σχολείο μας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να ανοίξει το θέμα σε ευραπαϊκό επίπεδο. Σχεδίασε λοιπόν και υλοποιεί ένα ομώνυμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κατά το οποίο μαθητές από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τουρκία θα συνεργαστούν με τους μαθητές μας της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης σε διακρατικές ομάδες εργασίας, και εφαρμόζοντας ποικίλες εκπαιδευτικές τεχνικές δημιουργικότητας και καινοτομίας (ιδεοθύελλα, αντίστρφη ιδεοθύλλα, Τυχαίες λέξεις - Random words, Δημιουργία συνθετικών ιστοριών - Storyboarding) θα ανταλλάξουν ιδέες, αναζητώντας από κοινού το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου