Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η Εφημερίδα "Φωνή του Νέστου" για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

    Η τοπική εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ" στην έκδοση της 8ης Οκτωβρίου 2014 αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία των δύο σχολείων, Δ.Σ. Νέας Καρυάς και 2ου Δ.Σ. Χρυσούπολης, στην 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού...

«Όλοι διαφορετικοί- Όλοι ίσοι»
    Μια διαφορετική ημέρα η περασμένη Δευτέρα για τα σχολεία όλης της χώρας, αφού, αντί για μάθημα, οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε όμορφες εκδηλώσεις αθλητικού περιεχομένου, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού που γιορτάσθηκε φέτος για πρώτη χρονιά.
    Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Όλοι διαφορετικοί - Όλοι ίσοι» με μηνύματα κατά τις βίας και του ρατσισμού.
    Η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ για την περιοχή του Δήμου Νέστου η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης, όπου φιλοξενήθηκαν και οι μαθητές του σχολείου Νέας Καρυάς Στα πλαίσια αυτού του «ανταμώματος» οργανώθηκαν διάφορα ομαδικά παιχνίδια με στόχο την χαρά την συμμετοχής και την γνωριμία μεταξύ των μαθητών, αλλά και την συνεργασία χωρίς ίχνος ανταγωνιστικότητας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦτΝ»
   Παρούσα και η σχολική σύμβουλος Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κα Σαατσόγλου Ελένη, η οποία μίλησε στη «ΦτΝ» και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ημέρας: «Η σημερινή μέρα με άφησε έκπληκτη και πολύ ευχαριστημένη γιατί στα πλαίσια της συνεργασίας των σχολείων ήδη βρισκόμαστε εδώ στο 2ο Δημοτικό σχολείο Χρυσούπολης και παρακολουθούμε τις αθλητικές εκδηλώσεις. Οι Αθλητικές αυτές εκδηλώσεις που προέκυψαν με τη συνεργασία του 2ου Δημοτικού σχολείου Χρυσ/λης με το Δημοτικό σχολείο Ν.Καρυάς γίνονται για πρώτη φορά με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έχοντας ως στόχο να περάσει στους μικρούς μαθητές ''ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ''. Τα παιδιά δούλεψαν και αθλήθηκαν με κέφι, χαρά και όρεξη. Συγχαίρω τους διευθυντές και τους συναδέλφους που συμμετείχαν σ' αυτήν την μεγάλη αθλητική εκδήλωση των δύο σχολείων για όλη τη συνεργασία τους, τον κόπο και την προσφορά τους . Καθώς επίσης και τα παιδιά που το χάρηκαν, όπως και όσους παρευρέθηκαν εδώ και παρακολούθησαν αυτό το θέαμα»…

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στην εφημερίδα μας μίλησαν και οι διευθυντές των δύο σχολείων κ. Παπαστεργίου και κ. Σμάλης, τονίζοντας τα εξής:

Κ .ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ:
«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη, διότι κάνει πράξη τη συνεργασία! Δύο σχολεία τα οποία ήρθαν κοντά σήμερα και αυτό συνέβη λόγω αυτής της ξεχωριστής μέρας που καθιερώθηκε από φέτος η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ αλλά εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σ’ αυτήν την ημέρα γιατί είναι σχολεία τα οποία θέλουν να εμφυσήσουν στα παιδιά και τον αθλητισμό ως κομμάτι στη ζωή τους διότι ο αθλητισμός προάγει μεγάλες αξίες και το σύνθημα είναι ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ - ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ κάτι το οποίο εμείς το κάνουμε πράξη χρόνια εφόσον είμαστε και τα δύο σχολεία ιδιαίτερα καθώς έχουμε και αλλοδαπά παιδιά και Ρωμά. Προσπαθούμε να κρατάμε σωστή στάση που θα συνενώνει τα παιδιά και όχι να διαχωρίζει»!
Κ. ΣΜΑΛΗΣ:
 «Η ημέρα ήταν απλά η αφορμή για να έρθουν τα δύο σχολεία κοντά. Εγκαινιάζουμε μια συνεργασία, έχουμε πραγματοποιήσει και άλλες συνεργασίες και θα κάνουμε ακόμη περισσότερες διότι τα σχολεία στην επαρχία δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, συναγωνίζονται, δεν ανταγωνίζονται! Συνεργάζονται! Φέτος ο θεματικός άξονας ήταν ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ -ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ! ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ. Έτσι έγινε μια σειρά δραστηριοτήτων αθλητικών και όχι μόνο! Ξεκινήσαμε μα συνεργασία με παρελθόν παρόν και φυσικά μέλλον»
Τέλος ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς-συναδέλφους και των δύο σχολείων, την σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαατσόγλου Ελένη, τον διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κουράκο καθώς και τους γυμναστές των δύο σχολείων κ. Δημήτρη Αϊβαζίδη και κ. Ζωή Ανδρομάχη!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

Για τις εκδηλώσεις της περασμένης Δευτέρας το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσου-
με στο σχολείο μας τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Δημ. Σχολείου Ν. Καρυάς.
Το αντάμωμα αυτό δεν ήταν τυχαίο. Έγινε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, που φέτος ήταν αφιερωμένη στην ισότητα και τη διαφορετικότητα Έτσι στην αυλή του σχολείου οργανώθηκαν παιχνίδια ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, σκάκι, πινγκ πονγκ με ομάδες μεικτής δυναμικότητας. Στόχος αυτών των παιχνιδιών ήταν η χαρά και η συμμετοχή των παιδιών, η γνωριμία τους και η συνεργασία τους πέρα από κάθε στοιχείο ανταγωνιστικότητας.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η Γ΄,Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεις των δύο σχολείων έπαιξαν στην αυλή στις αθλητικές ομάδες υπό την καθοδήγηση των γυμναστών και των δασκάλων τους. Παράλληλα οι Α΄ και Β΄ Τάξεις μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, συναντήθηκαν με τη διαφορετικότητα μέσα από τον
μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Παρακολούθησαν το παραμύθι «Σκονισμένα λόγια» και μπήκαν στην οδό παραμυθιών… Το παραμύθι με κεντρικό ήρωα ένα παλιό, κιτρινισμένο, φτωχό και αποκλεισμένο βιβλίο έστειλε στα παιδιά το μήνυμα της διαφορετικότητας αλλά και της ισότητας. Το αποκλεισμένο βιβλίο συνάντησε το ασχημόπαπο και μέσα από τις ομοιότητες της ζωής τους (μοναξιά, ανισότητα, απομόνωση, δικαίωση) λειτούργησαν διαδραστικά στην ομάδα των παιδιών. Η δράση πλαισιώθηκε με μουσικοκινητική αγωγή όπου τα παιδιά γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν και «βοήθησαν το ασχημόπαπο πάνω στην παγωμένη λίμνη», «πάνω στην καυτή άμμο», «πάνω σε γυαλιστερά βότσαλα» «πάνω σε μία σκάλα…». Έπειτα το παραμύθι μας έγινε ψηφιακό και τέλος εικονογραφήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ…
Στη δεύτερη φάση της δράσης οι μεγάλες Τάξεις παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους, αντιρατσιστικού περιεχομένου και δρώμενα από τα παιδιά του 2ου Δημ. Σχολείου. Οι μικρές Τάξεις απόλαυσαν στην αυλή επιπλέον μουσικοκινητικά παιχνίδια με χαρά και κέφι.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης τα παιδιά των δύο σχολείων σχημάτισαν με τα σώματά τους το μήνυμα: «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ».Η ημέρα αυτή σκόρπισε σε όλους τους συμμετέχοντες, πέρα από το κεντρικό αντιρατσιστικό μήνυμα, εμπειρίες συνεργασίας τόσο σε επίπεδο μαθητών, όσο και σε επίπεδο δασκάλων και διευθυντών. Οι διευθυντές αντάλλαξαν συμβολικά δώρα μεταξύ των σχολείων τους και συγχάρηκαν τα παιδιά και τους δασκάλους των σχολείων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, κ. Κουράκος Γεώργιος και η Σχολική Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Σαατσόγλου Ελένη.
Τη μέρα αυτή σταθήκαμε «ισότιμα», «διαφορετικά», «μοναδικά» ο ένας πλάι στον άλλο ακολουθώντας το ρητό: «Μην πηγαίνεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω,
μην με ακολουθείς γιατί μπορεί να μην σε οδηγήσω… Στάσου πλάι μου για να προχωρήσουμε μαζί…»

ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου