Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου


    Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 2016.Μία επέτειος που έμελλε να χαραχτεί στη μνήμη μας ως μέρα ξεχωριστή. Αιτία; Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν τελικά να σταθούν ανυπέρβλητο εμπόδιο, καθώς όλες σχεδόν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα μέσα στη ζεστή, κατανυκτική ατμόσφαιρα του Ιερού Ναού του χωριού. Ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας; Η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας! Ο ιερέας, η διμοιρία της σημαίας, μαθητές, δάσκαλοι και λιγοστοί κάτοικοι, πιστοί στο καθήκον και αψηφώντας πεισματικά την κρύα βροχή που έπεφτε επίμονα από το πρωί, συγκεντρώθηκαν εκεί για να αποδώσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του τόπου. Μία μικρή «θυσία» που αποτυπώνει όμως το μεγάλο σεβασμό σ’ αυτούς που κάποτε έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Ιδανικά και αξίες που δεν πρέπει ποτέ να λησμονήσουμε!!!  
   Ο πανηγυρικός της ημέρας από τη δασκάλα κ. Κυριακίδου Ελένη...

                                                  25η Μαρτίου
 Ήταν άνοιξη, 25 του Μάρτη
" Μια φλόγα αστράφτει … ακούονται ψαλμοί και μελωδία.
 Πετάει έν’ άστρο … σταματά μπροστά εις τη Μαρία.
"Χαίρε της λέει αειπάρθενε, ευλογημένη, χαίρε
Ο Κύριός μου είναι με σε. Χαίρε, Μαρία, Χαίρε."
  …Επέρασαν χρόνοι πολλοί…
  -Ήταν άνοιξη, 25 του Μάρτη
" Μια μέρα σαν εκείνη αστράφτει πάλι ο ουρανός.
 … Μια κόρη στενάζει, αλυσωμένη… Τρέμει με μιας η φυλακή …
κι αφήνει και περνά έν άστρο… μιαν αχτίδα.
- Ξύπνα , ταράζου μη φοβού, χαίρε Παρθένε, Χαίρε.
Ο Κύριός μου είναι με σε, Ελλάς  ανάστα, Χαίρε. "
   Ο  Βαλαωρίτης με παραστατικό τρόπο, μ΄ένα πάντρεμα "Ευαγγελισμού-Ελληνισμού" μας δίνει το μήνυμα… Το θεϊκό σημάδι.
   Την ημέρα αυτή που διαλέχτηκε για να εξαγγελθεί στην ανθρωπότητα το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου, την ίδια μέρα, η ελευθερία  έκανε τα πρώτα της  αποφασιστικά βήματα για την επιστροφή της στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο αυτό το γεγονός.
   Γιατί ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να γεννηθεί χωρίς " σπόρο " και ο σπόρος της επανάστασης έμεινε καλά κρυμμένος, μαζεύοντας δυνάμεις, τέσσερις ολόκληρους αιώνες.
   Γιατί η σπίθα που έδωσε ζωή σ΄αυτή τη γέννηση ήταν η πίστη. Η πίστη στο Θεό, η αγάπη για ελευθερία, η πίστη πως ζωή είναι ελευθερία και χωρίς αυτήν….
                            "Ελευθερία ή Θάνατος"
   Η κραυγή που ριγάει όλο το κορμί . Το σύνθημα που αντιστέκεται ακόμη και σ΄αυτό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Κανένας συμβιβασμός.
                       "Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη  ζωή
                παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή".
   Πώς είναι δυνατόν να υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι που να αγαπούσαν με τέτοιο πάθος τη ζωή και τη λευτεριά και αντίκριζαν με τέτοια περιφρόνηση τον θάνατο;
   Ας μην ξεχνάμε πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνταυτιστεί με μια μεγάλη ιδέα. Οι άνθρωποι αυτοί γίναν πύρινες φλόγες, ψυχές που ζητούσαν το αδύνατο!
                              Όμως αυτό σημαίνει να ζει κανείς!
   Να έχει οράματα, να μην τα παρατάει, να ζητάει το αδύνατο κι ας το ξέρει ως έτσι. Να πιστεύει πως θα το φτάσει, να πολεμάει γι΄αυτό, με κάθε ανάσα, με κάθε σκέψη του, με κάθε πόνο και δάκρυ του, πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε όριο…. Με πίστη και πείσμα …. Με πείσμα και πίστη….
   Τότε γίνεται το θαύμα…. Το αδύνατο γίνεται δυνατό. Το όνειρο, απτή πραγματικότητα.
   " Η τύχη μας ", λέει ο Μακρυγιάννης, " έχει τους Έλληνες, πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν ως τα τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε, τρώνε μα μένει πάντα μαγιά. "
    Αυτή η μαγιά είναι η σπίθα που έφερε το θαύμα.
    Στις 29 Μαΐου 1453 το έθνος έπεσε.
Μαζί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλώθηκε  κι όλος ο Ελληνισμός.
   Ακολούθησαν 400 χρόνια σκλαβιάς, θανάτου και εξευτελισμού.
   Το έθνος έπεσε μα δεν νικήθηκε.
   Η ήττα, η πραγματική  ήττα δεν είναι ένα εξωτερικό γεγονός. Είναι κυρίως εσωτερική, ψυχολογική διεργασία. Υπάρχει πραγματικά όταν την αποδέχεται η ψυχή και υποκύπτει στη μοίρα της.
   Το ελληνικό γένος ποτέ δεν αποδέχτηκε την ήττα του. Παρ΄ ότι έμεινε σχεδόν ακέφαλο στην αρχή, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής του ηγεσίας, εξολοθρεύτηκε.
   Αυτό το χρωστά κατά πολύ στην Εκκλησία, που έγινε απαραίτητη και πολύτιμη, όχι μόνο ως θεσμός μα και ως χώρος. Ο εκκλησιασμός των χριστιανών γινόταν βέβαια για προσευχή, αλλά και για ψυχική επαφή και εθνική συνταύτιση.
   Με τα βυζαντινά σύμβολα του τελετουργικού, με την ελληνική γλώσσα του Ευαγγελίου, με τα προφητικά αναγνώσματα και τα ενδυναμωτικά συναξάρια, ο υπόδουλος λαός ξαναβρήκε στους ναούς, την μυστική «Εκκλησία του Δήμου του». Σ΄αυτούς όλους τους αιώνες, η Εκκλησία του έδινε τις ευκαιρίες και τα σύμβολα, να θρέψει και τα εθνικά του συναισθήματα.
   Όταν ήρθε λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου, το Έθνος ορθώθηκε σαν ένας άνθρωπος.Το έδαφος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα από διάφορες εξεγέρσεις – που πνίγηκαν στο αίμα- από το Ρήγα Φεραίο(αυτόν το φλογερό οραματιστή πατριώτη ) και από τη Φιλική Εταιρεία.
   Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Μαντώ Μαυρογένους….
   Σούλι και Ζάλογγος, Μεσολόγγι και Γραβιά, Δερβενάκια και Ψαρά…..
   Μεγάλες επιτυχίες και μεγάλες αποτυχίες. Ομοψυχία μα και διχόνοιες και συγκρούσεις.
Ο αγώνας άλλαξε πολλές φορές μορφή. Άλλοτε φαινόταν πως θα έχει αίσιο τέλος και άλλοτε πως όλα έχουν χαθεί.
   Δεν ήταν όμως δυνατόν να πάνε χαμένες τόσες θυσίες και τόσο αίμα. Καρποφόρησαν και δημιούργησαν ένα καινούριο- έστω και μικρό – ελληνικό κράτος. Τη μάνα κοντά στην οποία έτρεξαν όλα τα υπόλοιπα σκλαβωμένα κομμάτια της ελληνικής γης, αφού πρώτα ελευθερώθηκαν και αφού πλήρωσαν το φόρο του αίματος και της θυσίας που τους αναλογούσε….
   Η επανάσταση του 1821 δεν είναι μόνο σελίδες δόξας και ηρωισμού. Υπάρχουν και μελανά σημεία που δείχνουν πως και σ΄αυτήν την κρίσιμη περίοδο έδρασε το προαιώνιο ελάττωμα των Ελλήνων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Έλληνες αγωνιστές, κινούμενοι από προσωπικές φιλοδοξίες, συμπλέκονταν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάνονται πολλοί άξιοι και να επωφελούνται φυσικά οι κατακτητές.
   Σκεφτόμενοι λοιπόν τι κατάφεραν οι Έλληνες ενωμένοι και τι γινόταν όταν έπεφτε ο αδελφοκτόνος διχασμός, … ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του….
  Την Ελευθερία την κερδίζει κανείς, όταν είναι έτοιμος να βάλει για αντίβαρο την ίδια του τη ζωή. Η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.
   Όπως, λέει κι ο Μακρυγιάννης: "Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".
    Να γιατί ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός κι επίκαιρος για μας τους Νεοέλληνες.
  « Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», μας λέει ο Κάλβος.
Συμπληρώνει ο μεγάλος μας πνευματικός εθνάρχης , ο Παλαμάς,  στην νεολαία μας:
    « Αυτό κρατάει ανάλαφρο μες την ανεμοζάλη
      Το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι,
       Αυτό το λόγο θα σας πω , δεν έχω άλλον κανένα:
    Μεθύστε με τ΄αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!!!!!»

                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου