Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Η χάρη μας έφτασε ως την Αμερική... και έγινε "Καλή Πρακτική"!!!

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στον «9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ "ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ" 2022 2023» συνεργαστήκαμε με την Αρχιμήδειο Ακαδημία που βρίσκεται στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. και προωθεί την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά Μαθηματικά. Συγκεκριμένα συνεργαστήκαμε με το τμήμα του νηπιαγωγείου ΚΒ και τη νηπιαγωγό κα. Ταράτσα Ειρήνη (προσωπική συνεργάτιδα της Δ/ντριας κας Καψάλη Δέσποινας). Από το σχολείο μας εργάστηκαν η Β΄, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη. Την επιμέλεια της διοργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων είχαν η Δ/ντρια και ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Γκίκας Δήμος με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών των τάξεων κας Σκανδάλη Σωτηρίας, κας Αντεδάκη Ευαγγελίας και κου Λεπίδα Γεώργιου. Το τελικό προϊόν ήταν η έκδοση μιας ηλεκτρονικής σχολικής εφημερίδας και οι επιμέρους δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν:

  • δημιουργία του λογότυπου της συνεργασίας
  • ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα σχολεία συνεργασίας
  • μελέτη κοινών χαρακτηριστικών ανάμεσα στους ελληνικούς και κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και στα πασχαλινά έθιμα
  • διαδικτυακή συνέντευξη του Κύπριου καθηγητή Φυσικής Αγωγής- ερευνητή με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς κου Λανίτη Μιχάλη (προσωπικό συνεργάτη του εκπαιδευτικού του σχολείου μας κου Γκίκα Δήμου)
  • εφαρμογή του peer teaching (Το σχολείο μας επέλεξε έναν παραδοσιακό κυπριακό χορό, την "Κυπριακή Σούστα" τον οποίο χόρεψαν οι μαθητές της Β΄ τάξης. Το βίντεο αποστάλθηκε στους συνεργάτες μας στην Αμερική, οι οποίοι το είδαν και βάσει αυτού έμαθαν να χορεύουν και αυτοί τον συγκεκριμένο χορό.)
  • εκμάθηση ελληνικών χορών,  παρόμοιων με την "Κυπριακή Σούστα"  

Όσον αφορά το κομμάτι της συνεργασίας μας με το νηπιαγωγείο της Αρχιμήδειου Ακαδημίας, αυτό χαρακτηρίστηκε στην Αμερική ως καλή πρακτική παραδείγματος καλλιέργειας διαπολιτισμικού γραμματισμού και διάδοσης- παιδαγωγικής αξιοποίησης της κουλτούρας καταγωγής των αλλοδαπών δασκάλων και μαθητών.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ταράτσα και τον κ. Λανίτη για τη συνεργασία τους και συγχαίρουμε τους μαθητές μας για το ζήλο και την προθυμία που έδειξαν!          

 Παρακάτω μπορείτε να "ξεφυλλίσετε" την εφημερίδα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου