Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αναμνήσεις - Καρτσιώτου Θωμαΐς (Σχολική Σύμβουλος)

Μου ζητήθηκε από τον Διευθυντή κ. Σμάλη Θανάση να γράψω τις αναμνήσεις μου από το Δημοτικό Σχολείο της Ν. Καρυάς την περίοδο: Ιανουάριος 2012 - Μάρτιος 2014, όταν ήμουν Σχολική Σύμβουλος στην 3η Περιφέρεια Καβάλας (των δημοτικών σχολείων του Δήμου Νέστου και Δήμου Θάσου).

Η αλήθεια είναι ότι με μεγάλη συγκίνηση θυμάμαι εκείνη την εποχή που επισκεπτόμουν πολύ συχνά το Δ.Σ. Ν. Καρυάς. Από την αρχή της θητείας μου συμμετείχα με μεγάλη χαρά, κατόπιν πρότασης του Διευθυντή, στο Πρόγραμμα Comenius, που εκπονούσε εκείνη την περίοδο το σχολείο, με θέμα «Ένα Ουράνιο Τόξο Πολιτισμού γύρω από την Ευρώπη» και είχε φιλοξενήσει τα σχολεία των εταίρων κατά τη δεύτερη επίσκεψη στη χώρα μας στις 4 έως 8 Ιουνίου 2012. Την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης δόθηκε μια συγκλονιστική παράσταση απ’ όλους/ες τους/ις συναδέλφους/ισσες και τους/ις μαθητές/τριές τους, όπου παρουσιάστηκαν το έθιμο της «πάλης με λάδι», παραδοσιακοί Θρακιώτικοι χοροί και ελληνικά τραγούδια. Εκείνη τη μέρα κατάλαβα ότι στο σχολείο αυτό γινόταν μια δουλειά ευρωπαϊκού επιπέδου, όπου με συντονιστή τον Διευθυντή του σχολείου όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό σ’ ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Συνέχισα τις συχνές μου επισκέψεις στο σχολείο, είτε για να επισκεφθώ τις τάξεις και να κάνω κάποιες δειγματικές διδασκαλίες, είτε για να οργανώσω κάποιο σεμινάριο στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, το οποίο μου το παραχωρούσαν με μεγάλη χαρά, είτε για να παρακολουθήσω κάποια πρωτοπόρα, καινοτόμα προγράμματα που εκπονούσαν οι συνάδελφοι/ισσες στις τάξεις, είτε για να συμμετάσχω στις γιορτές του σχολείου ή στη γιορτή κάποιας συγκεκριμένης τάξης…
Τι να πρωτοθυμηθώ από το σχολείο εκείνα τα υπέροχα χρόνια… Τον διευθυντή που με υποδεχόταν στην πόρτα της αυλής του σχολείου, τους/ις συναδέλφους/ισσες που μου ετοίμαζαν τον ωραιότερο ελληνικό καφέ στο διάλειμμα, τους/ις μαθητές/τριες που με περίμεναν με ενθουσιασμό και που όλοι/ες φρόντιζαν να με κάνουν να αισθάνομαι σαν να είμαι στο σχολείο-σπίτι μου…
Το Δ.Σ Ν. Καρυάς με κινητήριο μοχλό το Διευθυντή και ακούραστους συνεργάτες και συνοδοιπόρους τους/ις εκπαιδευτικούς του είναι ένα σχολείο σύγχρονο, όπου η μάθηση παράγεται μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και καινοτόμα προγράμματα, όπου καλλιεργείται η κριτική και δημιουργική σκέψη και όπου η μάθηση είναι χαρά και παιχνίδι… Ένα σχολείο ψηφιακό, πρότυπο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ δασκάλων και παιδιών, χωρίς τοίχους, ανοιχτό στην κοινωνία… Ένα σχολείο που μόνο οι στίχοι του ποιητή Κ. Παλαμά μπορούν να αποδώσουν το περιεχόμενό του:

Τα σχολεία χτίστε
…Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα, μεγάλα,
γερά θεμελιωμένα, από της χώρας
ακάθαρτης, πoλύβοης, αρρωστιάρας
μακριά μακριά τ' ανήλιαγα σοκάκια,
τα σκολειά χτίστε!

Και τα πορτοπαράθυρα των τοίχων
περίσσια ανοίχτε, νάρχεται ο κυρ Ήλιος,
διαφεντευτής, να χύνεται, να φεύγει,
ονειρεμένο πίσω του αργοσέρνοντας
το φεγγάρι.

Γιομίζοντάς τα να τα ζωντανεύουν
μαϊστράλια και βοριάδες και μελτέμια
με τους κελαϊδισμούς και με τους μόσκους•
κι ο δάσκαλος, ποιητής και τα βιβλία
να είναι σαν κρίνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου