Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μαθήματα αγιογραφίας

    Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ήρθε στο σχολείο μας μετά από πρόσκλησή μας ο κ. Κοτζαπαναγιώτης Γιάννης, γνωστός αγιογράφος της περιοχής. Αφορμή ήταν σχετικό κεφάλαιο στο μάθημα θρησκευτικών της Ε΄ τάξης και η εκπαιδευτική εκδρομή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο μοναστήρι των Νικητών.
    Τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο του σχολείου όπου ο κ.  Κοτζαπαναγιώτης αφού πρώτα τους μίλησε σχετικά με την αγιογραφία και τις σχολές της, τους δίδαξε με υπομονή όλα τα βήματα που απαιτούνται μέχρι να ολοκληρωθεί μία εικόνα ενός Αγίου.
Συγκεκριμένα τους μοίρασε από μία φωτοτυπία με τη μορφή του Χριστού στην οποία ήταν σημειωμένα όλα τα στάδια της διαδικασίας και οι μαθητές με βάση τις υποδείξεις του ζωγράφισαν από μόνοι τους σ’ ένα λευκό φύλλο τη μορφή του Χριστού.
    Στο τέλος τους έδειξε το βυζαντινό αλφάβητο και ο κάθε μικρός δημιουργός υπέγραψε το έργο του γράφοντας το όνομά του με βυζαντινούς χαρακτήρες. Έκπληξη αποτέλεσε ότι κάποιοι μαθητές ανακάλυψαν ένα ταλέντο που δε γνώριζαν ότι το είχαν. Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία από μόνοι τους είτε ζωγραφίζοντας την ίδια μορφή είτε δημιουργώντας κάποια άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου