Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Comenius - Οι μαθητές μίλησαν στην εφημερίδα "ΑΙΧΜΗ" για την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη


Η τοπική εφημερίδα "Αιχμή" στις 18 Ιουνίου 2013 φιλοξένησε δηλώσεις των μαθητών του σχολείου που συμμετείχαν  στην επίσκεψη  στην Τουρκία (20-24 Μαΐου 2013) που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius. Συγκεκριμένα το άρθρο γράφει:

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius στην Κωνσταντινούπολη, 20 - 24 Μαΐου 2013

     Στην Κωνσταντινούπολη κατά το χρονικό διάστημα 20 ως  24 Μαΐου 2013 τα εταιρικά σχολεία που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius τίτλο «A Culture Rainbow Around Europe» πραγματοποίησαν την τέταρτη και τελευταία συνάντησή τους.
 Αυτή τη φορά την αντιπροσωπία του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς  την αποτελούσαν  εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές της ΣΤ΄ τάξης.


    Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς κ. Σμάλης Αθανάσιος είπε για το πρόγραμμα:
    " Το Comenius είναι ένα επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικής εκπαίδευσης που αποβλέπει στην σύμπραξη σχολείων από διαφορετικές χώρες με σκοπό να υλοποιήσουν από κοινού δράσεις πάνω σε ένα ορισμένο θέμα. 
    Το σχολείο μας συμμετείχε σε ένα πολιτιστικό   πρόγραμμα με τίτλο «A Culture Rainbow Around Europe».
Εκτός από το δικό μας σχολείο άλλα τρία σχολεία έλαβαν μέρος σε αυτό. Τα υπόλοιπα σχολεία ήταν από την Ισπανία, από την Πολωνία και την Τουρκία. Έγιναν συναντήσεις σε όλες τις χώρες με τελευταία στην Τουρκία, όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν δύο χρόνια.
Ήταν μια μοναδική ευκαιρία, μια πολύτιμη εμπειρία που ευτυχώς την έζησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας.
Μέσα από την συνεργασία, τις κοινές εργασίες και τις επισκέψεις στα σχολεία ήρθαμε σε επαφή με  άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, κατανοήσαμε την καθημερινότητα τους στο χώρο εργασίας,  γνωρίσαμε την κουλτούρα, τη νοοτροπία εκπαιδευτικών  και μαθητών άλλων χωρών".
Στο ταξίδι στην  Τουρκία συμμετείχαν 8 εκπαιδευτικοί και 8 μαθητές. Ας δούμε τι είπαν και πως βίωσαν  οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη:

Αντώνης: "Μόλις  φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι μας υποδέχτηκαν με χαρά.  Όταν μπήκαμε στη Αγία Σοφία, όλοι νιώσαμε δέος και συγκίνηση. Τα μπαχαρικά στην αγορά ήταν αμέτρητα και μύριζαν πολύ ωραία."

Βασίλης: " Είμαστε τυχεροί που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Comenius.  Η Κωνσταντινούπολη  είναι πολύ μεγάλη και πολύ όμορφη πόλη. Έχει πολύ κόσμο και πολλά και όμορφα αξιοθέατα. Οι Τούρκοι ήταν πολύ φιλόξενοι, το σχολείο τους πολύ μεγάλο με πολλά παιδιά. Περάσαμε τέλεια, θα ήθελα να ξαναπάω."

Παναγιώτης: "Στο ταξίδι αυτό  μου έκαναν εντύπωση τα ωραία πάρκα με τα υπέροχα λουλούδια. Πήγαμε σε πολλά μνημεία.  Όταν μπήκαμε στην Αγια-Σοφιά  ένιωσα δέος.  Η κρουαζιέρα στα Βόσπορο ήταν υπέροχη.  Όλα όσα ζήσαμε θα τυπωθούν στο μυαλό μας σαν μια ξεχωριστή εμπειρία."

Μαρία:  "Όλα τα ωραία τελειώνουν δυστυχώς γρήγορα. Το ταξίδι στην Τουρκία έγινε με μεγάλη επιτυχία. Όταν φτάσαμε τα συναισθήματά μας  ήταν ενθουσιασμού και χαράς.  Οι άνθρωποι εκεί ήταν φιλόξενοι και φιλικοί.  Το πρόγραμμα Comenius ήταν τελικά ανταλλαγή γνώσεων, σκέψεων και ιδεών.  Ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής."

Κατερίνα:  "Την περασμένη εβδομάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ταξιδέψαμε στην Κωνσταντινούπολη για την τελευταία συνάντηση του προγράμματος Comenius. Όταν φτάσαμε σε αυτήν την τεράστια και πανέμορφη Πόλη, όλοι μαγευτήκαμε από την ομορφιά της. Όλα ήταν τόσο εκθαμβωτικά, τα πολύχρωμα  λουλούδια  που την στόλιζαν, τα ωραία και πανύψηλα κτίρια και φυσικά τα πολλά υπέροχα μνημεία που υπάρχουν από την εποχή του Βυζαντίου. Όλα ήταν υπέροχα. Η κρουαζιέρα στο Βόσπορο συναρπαστική.  Αυτό  που με συγκίνησε περισσότερο ήταν όταν μπήκαμε στην Αγία Σοφία.  Όλη αυτή η εμπειρία πιστεύω πως θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας".

Αλεξάνδρα:  "Με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό ξεκινήσαμε για το ταξίδι.  Ήμασταν όλοι χαρούμενοι για την μοναδική εμπειρία. Όλα τα μνημεία που επισκεφθήκαμε ήταν θαυμάσια, μα εκεί που συγκινήθηκα πιο πολύ ήταν στην Αγία Σοφία, στο μεγαλοπρεπή ναό όπου τόσοι και τόσοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες στέφθηκαν εκεί. Την ημέρα που πήγαμε στο σχολείο όλοι μας υποδέχτηκαν εγκάρδια Οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες θα μας μείνουν αξέχαστες. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους δασκάλους.  Έκαναν πολύ καλή δουλειά".

Χρήστος: " Τα συναισθήματα μου δεν ξέρω πως να τα περιγράψω. Είναι τόσο όμορφη η Κωνσταντινούπολη και οι εκκλησίες της!! Είδαμε τόσα πολλά εγώ και οι συμμαθητές μου που θα μας μείνουν αξέχαστα.  Η βόλτα με το καραβάκι στο Βόσπορο, η Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση¨.

Στέλιος:  ¨  Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήταν καταπληκτικό.  Ο τρούλος της Αγίας Σοφίας φανταστικός.  Το σχολείο τους μεγάλο με πολλούς χώρους.  Τα παιδιά μας υποδέχτηκαν με πολύ όμορφο τρόπο.  Θα μου μείνει αξέχαστο αυτό το ταξίδι στην Πόλη".








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου