Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αναμνήσεις - Χρυσαλίδου Αγαθή

Είμαι η Χρυσαλίδου Αγαθή και κατάγομαι από τη Ν. Καρυά.
Το Σεπτέμβριο του 1970 φοίτησα στην πρώτη τάξη του Δ.Σ. του παλιού κτηρίου και αποφοίτησα τον Ιούνιο του 1976 από το σημερινό το νέο Δ.Σ. Μέχρι και την τετάρτη τάξη φοιτούσα στο παλιό Δημοτικό σε δύο βάρδιες πρωί – απόγευμα. Την πέμπτη τάξη σε ενοικιαζόμενα κτήρια – μαγαζιά, γύρω από την σημερινή κοινότητα. Στην έκτη τάξη φοίτησα στο νέο κτήριο απ’όπου και αποφοίτησα. Στο παλιό κτήριο του σχολείου είχε μόνο τρεις αίθουσες και πολλά παιδιά. Στην πρώτη είχαμε δασκάλα την κυρία Χρυσούλα, η οποία, ώρα της καλή, μας έμαθε ανάγνωση και γραφή. Δευτέρα, τρίτη και τετάρτη τάξη είχαμε την δεσποινίδα Ελένη. Στην πέμπτη τάξη είχαμε δάσκαλο τον κύριο Στάθη, ώρα του καλή, και στην έκτη τάξη τον κ. Χρήστο τον Κουρατζή. 
Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από το σχολείο μου. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις γυμναστικές επιδείξεις που κάναμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και την προετοιμασία και τις πρόβες ένα μήνα πριν; Τον λαχανόκηπο και ανθόκηπο που είχε η αυλή στο παλιό σχολείο. Τις λεύκες που μας χάριζαν τον παχύ ίσκιο τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Η δασκάλα μας η δεσποινίδα Ελένη μας έντυνε τα βιβλία στην αρχή της σχολικής  χρονιάς. Τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβαζε ο κ. Στάθης την 25η Μαρτίου. Τα αθλήματα στο τέλος της χρονιάς. Την δεντροφύτευση στο παλιό χωριό όταν ήμουν στην πέμπτη τάξη. Το δασάκι με τις λεύκες εμείς το φυτέψαμε, σε μια ημερήσια εκδρομή που κάναμε.
Όμορφα χρόνια ξένοιαστα. Οι δάσκαλοι πάντα κοντά μας. Κάποιοι απ’τους δασκάλους μας νοίκιαζαν κι έμεναν στο χωριό. Σεβασμό και αγάπη προς τους δασκάλους μας και προς το σχολείο και την μάθηση. Αυτό μας καλλιεργούσαν οι γονείς μας. Και οι γονείς μας τους είχαν πολύ ψηλά, σε εκτίμηση, σε υπόληψη.

Τον Σεπτέμβριο του 1991 ήρθα να υπηρετήσω ως νηπιαγωγός στο σχολείο του χωριού μου. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την συγκίνηση που ένιωσα. Μπήκα μέσα στο γραφείο των δασκάλων ως εκπαιδευτικός τώρα πια. Πόσες μνήμες ξύπνησαν μέσα μου; Θεωρώ το σχολείο ως ένα σύγχρονο κτήριο και πρωτοποριακό στο σχεδιασμό του. Τi θυμήθηκα τώρα; Υποχρεωτικός εκκλησιασμός κάθε Κυριακή με το σχολείο συνοδευόμενοι από τους δασκάλους μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου