Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Αναμνήσεις - Καμμένος Παύλος


Γεννήθηκα στο Καρά- Μπέη τον Δεκαπενταύγουστο του 1926. Η μητέρα μου ήταν από την Αμυγδαλιά της Ανατολικής Θράκης και ήρθε με την οικογένεια της το 1923 με το κάρο από το χωριό τους. Ο πατέρας μου ήταν από την Αίνο και ήρθε στο Καρά-Μπέη το 1922. Ο πατέρας μου ήταν θαλασσινός, είχε καΐκι και ήρθε με αυτό στην Κεραμωτή.
Είχε ξανάρθει και παλαιότερα στην περιοχή. Μάλλον το 1914 ή 1915. Το 1916 τον έπιασαν οι Βούλγαροι και τον έβαλα φυλακή για κάποια χρόνια.

Το 1920 επιστρέφει στην Αίνο όταν η Ανατολική Θράκη ελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό.

Παλιό Χωριό - Καρά Μπέη

Στο σχολείο πήγα το 1933. Ήταν καινούριο και πολύ όμορφο. Πρέπει να είχε τελειώσει την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο σχολείο ήταν ένα παλιό πέτρινο διώροφο σπίτι, πίσω από τα καφενεία. Το σχολείο μας τρεις  αίθουσες με μεγάλα παράθυρα. Σε κάθε αίθουσα έκανα δύο τάξεις μαζί μάθημα.
Στην Α΄ και Β΄ τάξη είχα δάσκαλο τον κύριο Σπανό Δημήτριο, έχω πολύ καλές αναμνήσεις απ'  αυτόν. Στη Γ΄ και Δ΄ τάξη είχα δασκάλα την κυρία Τερψιθέα. Στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη είχα το σύζυγο της κυρίας Τερψιθέας, τον κύριο Χριστόφορο.
Θυμάμαι τις γιορτές που κάναμε στο σχολείο ανοίγοντας τις πτυσσόμενες πόρτες των δύο πρώτων αιθουσών για να χωρέσουν οι μαθητές και οι γονείς. Εκδρομές πηγαίναμε στα γύρω χωριά, πάντα με τα πόδια, όσο μακριά κι αν βρίσκονταν. Παρέλαση κάναμε στην πλατεία του χωριού. Το σχολείο βρίσκονταν κοντά στην πλατεία. Λίγο πιο πέρα βρίσκονταν η κοινότητα.
Τα χρόνια ήταν φτωχικά και πολύ δύσκολα, αλλά οι δάσκαλοι κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια να μας μάθουν γράμματα.
αυτά τα λίγα θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια στο παλιό χωριό.

Καμένος Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου