Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αναμνήσεις - Νικολόπουλος Ευστάθιος (δάσκαλος)



    Η ευκαιρία να θυμηθώ και να γράψω για τη Ν. Καρυά και το Δημοτικό Σχολείο της με χαροποίησε. Θα θυμηθώ και τα πρώτα χρόνια της διδακτικής μου πορείας.
     Από το 1/θέσιο σχολείο του Αγ. Κοσμά το 1968 πήρα μετάθεση στο τότε 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καρυάς, που λειτουργούσε πρωί απόγευμα, γιατί οι αίθουσες ήταν 3.  Είχα την τύχη να συνεργαστώ με 5 εκλεκτούς συναδέλφους, που ήμασταν όλοι μαζί σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες: θέατρα, γυμναστικές επιδείξεις, δενδροφυτεύσεις, εκδρομές κ.α..  Χρόνια αρκετά δύσκολα τότε, αλλά δημιουργικά και ωραία.
     Το 1969 πήρα μια τάξη με 19 μαθητές. Μαζί 3 χρόνια δουλέψαμε με όρεξη και ζήλο ατέλειωτες σχολικές ώρες. Σήμερα οι μαθητές μου αυτοί  "έχτισαν" τη ζωή τους με τον καλύτερο τρόπο. Για άλλους μαθαίνω, αλλά τους περισσότερους τους βλέπω, γιατί είμαστε φίλοι πια, τους καμαρώνω και χαίρομαι για την προκοπή τους. Κάνοντας δε έναν απολογισμό έργου, θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη τάξη σε σύνολο μαθητών στα 35 χρόνια υπηρεσίας μου και ας με συγχωρέσουν γι’ αυτό όλα τα άλλα παιδιά των επόμενων σχολικών χρόνων.
     Το Σεπτέμβρη του 1973 αναλαμβάνω τη διεύθυνση του σχολείου. Η επόμενη χρονιά ήταν χρονιά σταθμός για όλους, δασκάλους, μαθητές, χωριανούς. Γκρεμίζεται το παλιό σχολείο απ’ όπου φοίτησαν γενιές και γενιές παιδιών και στη θέση του χτίζεται το καινούριο.  Άθλος: μέσα σε 9 μήνες ήταν έτοιμο. Μεγάλο, άνετο, φωτεινό, λειτουργικό. Σχολείο να σε εμπνέει να δουλεύεις με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη.
     Εργάστηκα μία δεκαετία στη Νέα Καρυά. Σήμερα και μετά από τόσα χρόνια διατηρώ άριστες φιλικές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους που συνεργάστηκα, τους μαθητές –που σε πολλών τα παιδιά είχα τη χαρά να είμαι δάσκαλός τους–  και τους γονείς τους. Εξάλλου αυτή είναι και η ανταμοιβή των εκπαιδευτικών.

                                                                                               Ευστάθιος Νικολόπουλος
                                                                                                         Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου