Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αναμνήσεις - Δημητριάδου Δημητρούλα



Νέα Καρυά, 8 Αυγούστου 2012

Ονομάζομαι Δημητριάδου Δημητρούλα. Γεννήθηκα το 1933.
  Πήγα σχολείο στο "Παλιό Χωριό", αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να το τελειώσω, γιατί με πέτυχαν δύο πόλεμοι, του 1940 και ο Εμφύλιος.  Πήγα στην Α΄ τάξη για πρώτη φορά το 1940, αλλά εξαιτίας του πολέμου το σχολείο έκλεισε.  Μετά το 1944 το σχολείο άνοιξε πάλι και ξαναγράφτηκα υποχρεωτικά στην Α΄ τάξη. Όταν πλημμύρισε το χωριό, το σχολείο σώθηκε και λειτουργούσε κανονικά.  Εγώ όμως πήγα μέχρι και την Δ΄ τάξη, λόγω του Εμφυλίου... μετά το τέλος του ήμουν πολύ μεγάλη πια για να το συνεχίσω.
Το σχολείο ήταν τριθέσιο. Πηγαίναμε κάθε μέρα. Ακόμα και την Κυριακή κάναμε λίγες ώρες μάθημα μετά τον εκκλησιασμό. Στα διαλείμματα παίζαμε πολλά παιχνίδια. Το αγαπημένο μας ήταν τα "τσιλίκια". Από τους δασκάλους θυμάμαι τον  κ. Αριστείδη, την κα. Πόπη και την κα. Άννα, η οποία ήρθε στο σχολείο κάποια στιγμή αργότερα.  Ο κ. Αριστείδης ήταν πολύ δραστήριος άνθρωπος.  Μάλιστα είχε οργανώσει στο χωριό τον "Προσκοπισμό". Ήταν το μοναδικό χωριό στην περιοχή τότε που είχε "Προσκοπισμό" και εγώ ιδιαίτερα υπερήφανη που ήμουν "Προσκοπίνα".  Αυτός με έμαθε μαθηματικά, να γράφω και  να διαβάζω.  Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι ήταν "κοινοτικός δάσκαλος" και επειδή δεν πληρωνόταν καλά, όλα τα παιδιά του σχολείου φροντίζαμε για την καθημερινή του σίτιση.  Κάθε μέρα και διαφορετικός μαθητής/τρια του πήγαινε φαγητό από το σπίτι του/της. Όσον αφορά την κα. Πόπη ήταν πολύ αυστηρή, αλλά οργάνωνε τις σχολικές γιορτές και μας έμαθε τους παραδοσιακούς χορούς. 
Δε θα ξεχάσω ποτέ "το συσσίτιο της Αμερικής", όπως το λέγαμε τότε. Κάθε μέρα πηγαίναμε με τον μεταλλικό μαστραπά μας στο σχολείο. Το πρωί μάς τον γέμιζαν με γάλα και μας έδιναν και λίγο ψωμί. Το μεσημέρι μάς έβαζαν σ'αυτόν λίγη σούπα μαζί με το φαγητό της ημέρας.
Όμως τα χρόνια έχουν περάσει και πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Οι τότε μαθητές είμαστε πλέον "οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας", όπως πολύ σωστά σημείωσε η δασκάλα μου, η κα Άννα...
                                                                                                                                                     
                                                                                   Δημητριάδου Δημητρούλα
                                                                                   μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου της Ν. Καρυά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου