Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τα εικαστικά και η σχέση τους με τη μάθηση των παιδιών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Την Τετάρτη 16/12/2015 πραγματοποιήθηκε μια δημιουργική επιμορφωτική συνάντηση Δασκάλων. Πρόκειται για συνεργασιακή δράση των μελών του Δικτύου Διασχολικής επιμόρφωσης Νέστου που ξεκίνησε τη δράση του από την περασμένη σχολική χρονιά, 2014-2015. Στο δίκτυο φέτος συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία: 2ο Δημ. Σχολείο Χρυσούπολης (με συντονιστικό ρόλο), το Δημοτικό Σχολείο Ερατεινού – Πετροπηγής – Ποντολιβάδου και το Δημοτικό Σχολείο Ν. Καρυάς.
Η εν λόγω δράση εντάσσεται στη φιλοσοφία της Δια Βίου Μάθησης και της αυτονομίας της Σχολικής Μονάδας, ως προς τις επιμορφωτικές της ανάγκες και προτεραιότητες. Στηρίζεται στις βασικές αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στοχεύει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Παράλληλα κάνει τον εκπαιδευτικό ενεργό συμμέτοχο, διαμορφωτή και επιμορφωτή στις δικές του επιμορφωτικές δράσεις.
Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά παρακολούθησαν τις επιμορφωτικές δράσεις του Δικτύου 31 εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης όχι μόνο από τα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και από άλλες σχολικές Μονάδες του Νέστου. Τα θέματα της περσινής χρονιάς αφορούσαν την «καλλιέργεια των σχέσεων στο σχολείο» και ένα δημιουργικό «Σκασιαρχείο» - ταινία που αξιοποιήθηκε επιμορφωτικά  αναδεικνύοντας τις βασικές παιδαγωγικές αρχές του  Celestine Fraine.  Τον επιμορφωτικό ρόλο στα θέματα αυτά είχε η Δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, Ελένη Κοτζακιόζη σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της 3ης και 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Σαατσόγλου Ελένη και Αλβανόπουλο Γεώργιο καθώς και με τους Διευθυντές των εν λόγω Δημοτικών Σχολείων.
Φέτος το επιμορφωτικό ταξίδι του Δικτύου Διασχολικής Επιμόρφωσης ξεκίνησε με «Τα εικαστικά και τη σχέση τους με τη μάθηση των παιδιών». Το θέμα επιλέχθηκε από τους εκπαιδευτικούς λόγω της σπουδαιότητας της τέχνης στην εκπαίδευση. Η προσφορά της τέχνης στο σχολείο είναι σπουδαία καθώς καλλιεργεί  στα παιδιά τις πολλαπλές θεάσεις και την αποφυγή μονομερών σκέψεων και οπτικών. Το κυριότερο όμως είναι η λειτουργία των αισθήσεων των μαθητών/τριών όπου μέσα από το δημιούργημά τους  οδηγούνται σε ψυχική ανάταση. Άλλωστε «τα παιδιά δεν είναι δοχεία γνώσεων αλλά σπίρτα προς άναμμα…»
Στην επιμορφωτική συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου 2015  που έγινε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης, παρουσία της κ. Σχολικής Συμβούλου Σαατσόγλου Ελένης και του συντονισμού της κ. Κοτζακιόζη Ελένης,  οι δασκάλες Μορφοπούλου Φωτεινή από το Δημοτικό Σχολείο της Ν. Καρυάς και Πιστίκη Μαρία από το Δημοτικό Σχολείο Ερατεινού – Πετροπηγής –Ποντολιβάδου ανέλαβαν επιμορφωτικό ρόλο και ταξίδεψαν τους/τις συμμετέχοντες/σες σε ένα δημιουργικό ταξίδι χριστουγεννιάτικων κατασκευών, τόσο μέσα από την τεχνική «Ντεκουπάζ» όσο και με την τεχνική του διπλώματος χαρτιών. Οι εκπαιδευτικοί ξανάγιναν παιδιά και ένιωσαν όμορφα παράγοντας έργο, γνώση και δημιουργικά συναισθήματα.
Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων του Δικτύου Διασχολικής Επιμόρφωσης Νέστου  ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, την κ. Σχολική Σύμβουλο για τη στήριξή της καθώς και τη Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ. Σχολείου  για τη διαρκή στήριξη της καινοτόμου αυτής δράσης. Επίσης εύχονται σε όλους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ και ανθρώπους με πλούσια ΠΑΙΔΕΙΑ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου