Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

"Οι Μικροί Χρονοταξιδιώτες της Ιστορίας στη Χώρα των Μύθων και των Παραμυθιών" - eTwinning πρόγραμμα (3ος χρόνος)

Despoina Kapsali's Slidely by Slidely Slideshow

   Στο eTwinning πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που συνδιοργάνωσε για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά το σχολείο μας με το σχολείο Escola Rosa Oriol της Ισπανίας οι «Μικροί Χρονοταξιδιώτες» της Ε΄ και Στ΄ τάξης συνεργάστηκαν με μαθητές από την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Οι μαθητές όλων των σχολείων, συνεργαζόμενοι σε τέσσερις, διακρατικές, μεικτές ομάδες εργασίας, προσέγγισαν με παιγνιώδη και δημιουργικό τρόπο τα ιδιαίτερα λαογραφικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, εντόπισαν κοινά, αλλά και διαφορετικά,  στοιχεία στην πολιτισμική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης, καλλιεργώντας την πολιτιστική τους συνείδηση παράλληλα με την ανάδειξη της αξίας της διαφορετικότητας του κάθε λαού.
    Για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων γνωριμίας μεταξύ των μαθητών τα παιδιά μας:

  • χρησιμοποίησαν την Αγγλική γλώσσα, γραπτά και προφορικά, σε αυθεντικές συνθήκες επικοινωνίας,
  • τραγούδησαν στα Πολωνικά, στα Ισπανικά και στα Ρουμάνικα,
  • συνδημιούργησαν με τους συμμαθητές τους από τις άλλες χώρες συνθετικές εργασίες παρουσίασης της λαογραφίας της κάθε χώρας με αφορμή κοινές θρησκευτικές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
   Όσον αφορά το κύριο θέμα του προγράμματος, τους μύθους της Ευρώπης, οι «Μικροί Χρονοταξιδιώτες» ξύπνησαν από τη λήθη του χρόνου διάφορους ήρωες της ιστορίας και της μυθολογίας κάθε χώρας και τους προσκάλεσαν να παίξουν όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά! Η κάθε διακρατική ομάδα εργασίας ασχολήθηκε και με ένα διαφορετικό πεδίο. Άλλη ομάδα επέλεξε τους ήρωες, βρήκε πληροφορίες γι’ αυτούς και τις παρουσίασε στις υπόλοιπες ομάδες, δημιουργώντας μία συνεργατική διαδικτυακή παρουσίαση, άλλη δημιούργησε το ταμπλό και τις κάρτες του παιχνιδιού, άλλη καθόρισε τους κανόνες και άλλη φιλοτέχνησε τα «βραβεία» που θα κέρδιζαν οι παίχτες ανάλογα με τη βαθμολογία τους στο τέλος του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα για την ανάδειξη του καλύτερου «βραβείου» διεξήχθη μεταξύ των σχολείων διαδικτυακή ψηφοφορία και ως καλύτερο έργο αναδείχθηκε… το δικό μας! Τέλος, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που είχαμε με ένα από τα σχολεία της Πολωνίας, παίξαμε το παιχνίδι που είχαμε συνδημιουργήσει.
   Όπως όλα τα ταξίδια, έτσι και αυτό, έφτασε κάποια στιγμή στο τέλος του. Ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της δημιουργίας. Ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου συνταξιδέψαμε με διάφορα σχολεία από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία, την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Ένα ταξίδι που μας γέμισε με πολύτιμες εμπειρίες, γνώσεις, αλλά και διακρατικές φιλίες, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών χρόνων αποκτήσαμε αξιόπιστους συνεργάτες από διάφορες χώρες. Ένα ταξίδι που μας άφησε μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τα επόμενα, μελλοντικά «ταξίδια» μας… άλλωστε κάθε τέλος σηματοδοτεί και μία νέα αρχή… !  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου