Η ιστορία του σχολείου μας

    Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς ερευνά την ιστορία του. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής θα είναι η δημιουργία λευκώματος για τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλες και όλους όσους πέρασαν από το σχολείο είτε ως μαθητές είτε ως εκπαιδευτικοί, να καταθέσουν τις αναμνήσεις, τις μαρτυρίες, τις θύμισές  τους, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους του χωριού που έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας διαθέτοντάς μας τις προσωπικές τους αναμνήσεις τους, αλλά και πλούσιο υλικό, και προσδοκούμε στην πολύτιμη συνεισφορά και των υπολοίπων...
    Δημοσιεύουμε πρώτα το γράμμα που έστειλε η κυρία Σιώκη Άννα (Μελίδου) δασκάλα του σχολείου την περίοδο από το 1946 ως το 1952. Το γράμμα αυτό το έστειλε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου στις 2 Ιουνίου 1997 κατά την παρουσίαση του βιβλίου: " Η Νέα Καρυά Παλιά και Σήμερα, Αναζητώντας τις Ρίζες μας"


   
Λίγα λόγια για την ιστορία του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς

    Το ταξίδι του σχολείου ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα από την Καρυά της Ανατολικής Θράκης, συνεχίζει στη τοποθεσία Καράμπεη στη δυτική όχθη του Νέστου και φθάνει ως τις ημέρες μας στη σημερινή  θέση της Νέας Καρυάς. Μέσα στον 20ο αιώνα το σχολείο υπήρξε σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες και σε έξι διαφορετικά κτίρια!
    Ως πρόδρομος του σημερινού σχολείου θα μπορούσε να θεωρηθεί το σχολείο της Καρυάς της Ανατολικής Θράκης, αφού οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως Θρακιώτες στην καταγωγή και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από το χωριό Καρυά της Ανατολικής Θράκης (βόρεια της Κεσάνης). 
      Το σημερινό σχολείο στην περιοχή του Νέστου έχει τις ρίζες  του το 1915 όπου με το ΦΕΚ 398/ 28-10-1915 (Ιδρύεται το κοινό δημοτικό σχολείο εις τα τσιφλίκια Καρασαφετμπέη, Μπιλιάλ –Αγά και Αλή Πασσά .)  Η περιοχή της Καβάλας  ελευθερώνεται κατά τους Βαλκανικούς πολέμους  το 1913, κατά την προσφυγιά του 1915 έχουμε τους πρώτους κατοίκους στην περιοχή Χρυσουπόλεως, ενώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 οι κάτοικοι της Καρυάς έρχονται στο σύνολό τους στα τσιφλίκια της εποχής Μπιλάλ Αγά και Καρά Μπέη
     Με το ΦΕΚ 413/ 22-11-1926 (Οι συνοικισμοί Καρά-Μπέη και Μπιλάλ-Αγά , της αυτής κοινότητας, εν χωρίον αποτελούντες, μετονομάζεται εις «Νέα Καρυά».)
    Από το σημείο αυτό και έπειτα το χωριό και το σχολείο έχουν τη σημερινή τους ονομασία.
Με το ΦΕΚ 383/ 23-10-1929 ( Το διτάξιο δημοτικό σχολείο Ν. Καρυών προάγεται εις τριτάξιο.)
     Στις αρχές του ως το 1922 το βρίσκουμε στην Καρυά της Ανατολικής Θράκης ( πηγές αναφέρουν την ύπαρξή του από το 1825).
     Από το 1922 ως το 1948-49 δίπλα στις όχθες του ποταμού Νέστου στις τοποθεσίες των παλαιών τσιφλικιών Καρά-Μπέη και Μπιλάλ-Αγά , Οι φοβερές πλημμύρες του ποταμού την άνοιξη του 1946 καταστρέφουν τρία χωριά, μεταξύ αυτών και τη Νέα Καρυά.
Το σχολείο στο Παλιό Χωριό
    Από το 1947 έως το  1949 οι κάτοικοί του αναγκάζονται να εγκατασταθούν 3 χιλιόμετρα δυτικότερα στη σημερινή τοποθεσία. Το σχολείο στο νέο χωριό ολοκληρώνεται το 1949 (τρίτο στη σειρά κτίριο). Το 1974 γκρεμίζεται και στη θέση του χτίζεται ένα καινούριο, μεγαλύτερο και ωραιότερο διδακτήριο, αυτό που στεγάζεται ως σήμερα το σχολείο.
      Σήμερα το σχολείο λειτουργεί ως 6/θέσιο ολοήμερο.  Το σχολείο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί  τον πολιτιστικό και πνευματικό πυρήνα του χωριού. Η δράση του πολύπλευρη και πολυδιάστατη. Ευρωπαϊκά προγράμματα ( Comenius, etwinning), θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και Καλλιπάτειρας, προγράμματα περιβαλλοντικής Εκπ/σης , Αγωγής Υγείας, βιβλίο για την ιστορία του χωρίου είναι μερικές από τις δράσεις του.
    Επίσης στο σχολείο λειτουργεί το μοναδικό στο νομό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, ένα από τα 58 σε  όλη την Ελλάδα , χρηματοδοτούμενο πλήρως από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
    Μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικοί προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο.
Το σχολείο στην Καρυά της Αν. Θράκη

Το σχολείο στην Καρυά της Αν. Θράκη


Το σχολείο στην Καρυά της Αν. Θράκη

Το σχολείο στην Καρυά της Αν. Θράκη

Το σχολείο στο Παλιό Χωριό
Το σχολείο στο Παλιό Χωριό
Το παλιό σχολείο στο Νέο Χωριό


Το σημερινό σχολείοΆλλες δράσεις του σχολείου σχετικά με την έρευνα της ιστορίας του:

Αντίγραφο του Μελίδου.pdf - Google Drive

Το παλιό σχολείο στο Νέο ΧωριόΑ) Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της απελευθέρωσης του Νομού Καβάλας και για τις ανάγκες του Συμποσίου στορίας "100 Ελεύθερη Ελλάδα - 100 Χρόνια Εκπαίδευση", που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στη Λυδία Καβάλας, υπό τη συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και των Δήμων Νέστου, Καβάλας,

Θάσου και Παγγαίου, παρουσιάστηκε από εκπαιδευτικούς του σχολείου η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς από το χωριό Καρυαί της Ανατολικής Θράκης μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι προϊόν μακρόχρονης έρευνας και μελέτης ποικίλων ιστορικών πηγών.Β) Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014 -2015 το Σχολείο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δημιούργησαν ένα ημερολόγιο - λεύκωμα, αποτέλεσμα της μακρόχρονης έρευνας του σχολείου,  που ξυπνάει μνήμες του χθες. Το θέμα του είναι "Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς - 100 Χρόνια από την Ίδρυση (1915-2015)", περιέχει πολλές σπάνιες φωτογραφίες από διάφορές περιόδους της σχολικής ζωής και διατέθηκε για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.