Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Συμμετοχή στο Πείραμα του Ερατοσθένη

Φθινοπωρινή ισημερία σήμερα και το σχολείο μας, όπως και πέρσι, συμμετείχε στο «Πείραμα του Ερατοσθένη», μία δράση παγκόσμιας κλίμακας. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, εφαρμόζοντας και στην πράξη τις γνώσεις που αποκόμισαν από τα πρώτα μαθήματα της Γεωγραφίας (σχετικά με το σχήμα της γης, το δίκτυο των μεσημβρινών – παραλλήλων,  την περιφορά της γύρω και από τον ήλιο κλπ.), μυήθηκαν στον τρόπο σκέψης και εργασίας του Ερατοσθένη, ο οποίος με μία τυχαία παρατήρηση, ένα ραβδί και λίγα απλά μαθηματικά κατάφερε όχι μόνο να αποδείξει τη σφαιρικότητα της γης, αλλά και να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια τη μεσημβρινή περίμετρό της. Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητά της όμως αυτή κατορθώνει να:
  • οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.
  • προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, προβληματίστηκαν, πειραματίστηκαν, συνεργάστηκαν. Βέβαια, όντας στην αρχή της φοίτησής τους στην Στ’ τάξη,  οι γνώσεις τους στα μαθηματικά δεν είναι ακόμη επαρκείς ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους απαραίτητους μαθηματικούς υπολογισμούς… κάτι όμως που θα μπορούν κάλλιστα να πράξουν στην επόμενη ισημερία, την εαρινή, οπότε και θα επαναλάβουν το ίδιο πείραμα, με σκοπό την εφαρμογή στην πράξη των γνώσεων που θα αποκτήσουν στο μάθημα των Μαθηματικών. Ραντεβού την Άνοιξη…  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου